Psikoloji Yazıları

Bu kategori, yaklaşık iki yıldır gerçekleştirdiğim depresyon, okb ve panik atak konulu okumalarımın neticesinde öğrendiklerimi, kendi yorumlarımla açıklamaya çalıştığım yazıları ihtiva etmektedir.

Ruhumuzu Önemsemek

İnsan, manevi bir varlıktır. Duyguları, acıları, hasletleri, arzuları ve istekleri olan, ruhsal bir varlık. Lâkin garip bir biçimde, günümüzde, psikolojik konuları okuyanlara ve ruhsal sorunlar yaşayanlara gayet olumsuz bir bakış açısıyla yaklaşılıyor. Oysaki geçmişe şöyle bir baktığımızda, gerek feylezofların, gerekse…

Devamını Oku

İnsanoğlu Hatalardan İbaret

Dün Foucault’un bir röportajını okurken karşılaştığım güzel bir cümle beni derinden etkiledi. Hatırladığım kadarıyla gazeteci şöyle bir soru yöneltiyor: “Şimdilerde yazdıklarınız ile eskiden yazdıklarınız arasında çelişkiler var. Bundan rahatsız oluyor musunuz?” Bu sorunun üzerine Foucault şöyle bir cevap veriyor: “Rahatsız…

Devamını Oku

Dua, Telkin Ve Ruhsal Dinginlik

Seneler önce Ali Şeriati’nin “Dua” isimli kitabında, akli melekelerinde problemler olduğu düşünülen kişilerin, dua vesilesiyle zamanla iyileştiklerinden bahsettiğini okumuştum. Daha önceki yazılarımda birebir bu noktaya değinmemiş olsam da esasında yine aynı noktaya varıyorum: Ruhsal sıkıntılar yaşayan kişilerin, düşünce yapısını değiştirmesinin…

Devamını Oku

Hayli Duyarlı Kişi Olmak

Uzun zamandır incelediğim ve düşündüğüm bir konu: Duyarlılık. Nedir bu? Bir insanın duyarlı olması ne ifade eder ve duyarlılığa toplumun bakış açısı nasıldır? Bu sorular mühim ve psikologlarca incelenmekte olan sorulardır. Çünkü ne olursa olsun, kendilerini duyarlı hisseden kişilerin bazı…

Devamını Oku

Mükemmel Olma Arzusunun Vasatlığı

Zamanla, kendimizi geliştirmek, hayallerimizi gerçekleştirmek ve geleceğe umutla bakabilmek adına bir şeyler yapmak zorundayız. Oysa ki çoğu durumda hayat, bu minvalde yaşamak için gösterdiğimiz çabayı engeller, ortalama ve sıradan birisi olmamız, hatta sıradanlığın da altında kalmamız için önümüze engeller çıkartır.…

Devamını Oku

Depresyon İle Mücadele Rehberim – II

Serinin ilk yazısında Bilişsel Davranış Terapisi’nin, bazı teknikler sayesinde, depresyonda olan kişilerin yanlış düşüncelerini yani bilişsel çarpıtmalarını değiştirerek, kişiler üzerinde kalıcı ve etkili olabildiğine değinmiştim. Bu yazıda, bilişsel çarpıtmaların niteliklerinden ve çeşitlerinden bahsederek, onları nasıl değiştirebileceğimize dair bilgiler vermeye çalışacağım.…

Devamını Oku

Depresyon ile Mücadele Rehberim – I

Depresyon için psikolojik rahatsızlıkların nezlesi denilir. Etkileri bazen o kadar büyüktür ki yalnızca nezle kadar zararsız olmakla kalmaz, bazen sonuçları insanı intiharın eşiğine kadar götürebilir. Çok şükür ki son zamanlarda yapılan bilimsel araştırmalar, depresyonu en ağır şekilde yaşayan insanları bile…

Devamını Oku